Kommunikations udstyr

 

 

 

  Telefonomstilling med 10 linjer og tilslutningsboks med drejeskive (Amtszusats) til det offentlige telefonnet.

Feldtelefonen i baggrunden er en feldfernsprecher 33.

 

http://www.h-sommer.dk/images/omstilling.jpg

 

 

 

Torn E. b (Tornyster Emfänger berta) radiomodtager fra 1940

 Tornyster modtager(kunne bæres af én mand på ryggen). Bruger 4 stk. RV2P800 radiorør.

 

http://www.h-sommer.dk/images/torn_front.jpg

 

 

http://www.h-sommer.dk/images/torn_top1.jpg

 

 

 

Kw.E.a (KurtzWellen Emfänger Anton.) fra 1940. Superhetrodyne radiomodtager, der er en af de bedste, tyske radiomodtagere brugt under krigen, den bruger 11 stk. RV2P800 radiorør, den samme type som der er brugt i Torn. E.b. Modtageren vejer 38 kg uden batterier og låg! Modellen blev hovedsaligt brugt i kommandocentre og i store Funk-biler.

 

http://www.h-sommer.dk/images/Kwea_modtager.jpg

 

 

 

 Dfh.b (Dobbelt fernhörer b), hovedtelefoner fra 1940, til brug på blandt andet de ovenstående radioer.

 

http://www.h-sommer.dk/images/Hovedtelefoner.jpg

 

 

 

Morsenøgle mærket Ta.P. til brug på radiosendere, morsenøglen er fra 1944.

 

http://www.h-sommer.dk/images/Morse_tast.jpg

 

 

 

Ukw.E.e modtager til panzervogne, den var fra 1940 standard modtager i Panzer III Ausf J, Panzer IV Ausf AA til H-J og i Tiger og Panther tanks, samt i andre køretøjer. Frekvens området er 27,2 til 33,3 Mhz med AM modulation. Det er en superhetrodyne modtager , der er bestykket med 7 stk. RV12P4000 radiorør. De skal forsynes med 12V/1,8A til glød og 130V/25mA til anode. Modtageren blev i panzervogne som regel brugt sammen med 10 W.S.c senderen.

 

http://www.h-sommer.dk/images/ukwee_front_3.jpg

 

 

 

Fprüf. b (frekvens generator) blev brugt til, at kalibrere frekvensskalaen  på Ukw. E.e og Ukw. E.h modtagerne, samt 10 W.S.c og 10 W.S.h senderne når de var til reparation eller kalibrering. Krystallet er til at skifte ud, derfor kan generatoren bruges til flere forskellige frekvenser. Denne er fra 1941, der mangler kabel og låg.

 

http://www.h-sommer.dk/images/fpruf_front.jpg

 

http://www.h-sommer.dk/images/fpruf_inside.jpg

 

 

 

Funkeruhr (stationsuhr) produceret i 1942 af Kienzle, det blev også produceret b. la. af Junghans. Uret blev brugt inden for radiokommunikation, til at bestemme tidspunkter, for b.la. sending, modtagning og udskiftning af koder. Det blev brugt i felten, i biler og andre køretøjer. Uret trækkes op på bagsiden, det kan gå ca. 8 dage uden at blive trukket op.

 

http://www.h-sommer.dk/images/uhr_front.jpg

 

 

 

http://www.h-sommer.dk/images/uhr_inside1.jpg

 

 

 

Radione R3 radiomodtager fra 1943, er en såkaldt underholdnings modtager, der blev brugt til modtagelse af underholdnings programmer til de tyske tropper. Denne model kan forsynes med 24V DC eller 120 – 220 V AC. Den blev især brugt af Krigsmarinen på skibe og Ubåde. Frekvensområdet dækker 2,5 MHz – 25,7 MHz, fordelt på 3 bånd, med AM modulation.

 

http://www.h-sommer.dk/images/R3_front.jpg

 

http://www.h-sommer.dk/images/R3_inside.jpg

 

 

 

Ukw.E.h modtager fra 1941 til sturmgeschütz (selvkørende kanon). Frekvens området er 23,3 til 24,95 Mhz med AM modulation. Bortset fra frekvensområdet er den magen til Ukw.E.e der er omtalt ovenover. Modtageren blev brugt sammen med 10 W.S.h senderen. Denne modtager er desværre ombygget af en radioamatør efter krigen, jeg vil forsøge, at skaffe delene til at restaurere modtageren, tilbage til original stand.

 

http://www.h-sommer.dk/images/Ukweh_front.jpg

 

 

 

Her er Ukw.E.h blevet nænsomt rengjort på fronten, de blyant og kuglepen mærker der var, er blevet fjernet. Inden i modtageren er den blevet restaureret tilbage til tæt på original stand, der er blevet genmonteret 3 sokler til RV12P4000 rør, som var blevet erstattet med nyere type, diverse komponenter er blevet monteret, div. forbindelser er blevet genetableret. Skalaen er blevet udskiftet med en med de 2 korrekte ”rasten” funktioner. De korrekte knapper til ”Lautstärke” og frekvens er blevet monteret. Der mangler kun den korrekte udgangs transformator indeni, på fronten mangler omskifteren til ”Nah/Fern” at blive repareret/udskiftet, Bøsningen til antenne skal repareres/udskiftes og skala skiven skal restaureres, den der er på nu er fra en Ukw.E.e. Skruerne til fronten skal også monteres, men først når renoveringen er færdig. Radioen skal opjusteres/kalibreres så den opfylder de oprindelige specifikationer.

                                                                                                                                                                                          

IMG_6833.JPG

                                                                                                                                                                                          

 

RPG 4-3 er en Röhrprüfgerät (rørtester) produceret af Bittorf & Funke for den tyske Wehrmacht, det er med den muligt at teste standen på radiorør. Det er muligt at måle anodestrømmen og således teste om røret er slidt op. Det er også muligt at teste for kortslutninger mellem alle ben og at teste om vakum er ok.

 

IMG_4865.JPG

 

 

 

Radione 2 radiomodtager, produceret til både til civil og militært brug, den blev brugt som underholdnings modtage for alle tyske tropper.

Frekvens området dækker følgende områder, kortbølge: 13–50,5 m, mellembølge: 192–590 m, langbølge: 700–2000 m. Der er indgang for grammofon.

Modtageren kan forsynes med 12V DC eller 120 – 220 V AC.

 

IMG_6835.JPG

 

IMG_6838.JPG

 

 

Lo6L39 er en TRF modtager produceret af Lorenz for den tyske Kriegsmarine. Den blev hovedsaligt brugt på store slagskibe og på landstationer der kommunikerede med ubåde. Der er 8 båndområder der dækker fra 75 KHz til 1500 KHz, med AM modulation. Modtageren forsynes med netspænding (230V AC), den vejer 65 kg. Denne modtager er blevet ombygget af den danske marine, der brugte den efter krigen. Da jeg fik den manglede som man kan se alle knapper og skilte på fronten.

 

IMG_5523.JPG

 

 

 

Jeg har fremstillet de fleste knapper og skilte, men mangler stadig nogle, den skal males i den originale lysegrå farve der kan ses nogle steder på fronten.    

 

new_lo6l39_front.jpg

 

 

 

Strubemikrofon der blev brugt til 10 W.S.c og 10 W.S.h, der blev brugt sammen med Ukw.E.e og Ukw.E.h i panzer køretøjer.

 

Mic01.jpg

 

 

 

10 W.S.c sender der blev brugt i sæt, sammen med Ukw.E.e modtageren i panzervogne. Frekvensområdet er fra 27,2 til 33,3 MHz, med AM modulation. Denne sender er produceret i 1944. Den sender normalt med 6 watt, men med knappen Oberstrich kan man kortvarigt i nødstilfælde sende med 10 watt. Den i manualen opgivne rækkevidde på 2–3 km er fra køretøj til køretøj, mens de er i bevægelse. Ved stationær brug bliver rækkevidden mere end fordoblet.

 

10wsc_front.jpg

 

 

 

EW.b er en strømforsyning til Torn. E.b, denne er produceret i 1944. Den forsynes med 2V fra batteri, den op transformerer spændingen til de 90V, der skal bruges til anodespændingen, ved hjælp af et relæ, der vibrerer, den brummer derfor svagt når den kører. Med EW.b skal der kun bruges et batteri, hvor der tidligere skulle bruges to forskellige (2V og 90V).

 

IMG_3921.jpg

 

 

 

KlFuSpr d (Dorette) er en sender/modtager, der blev introduceret i slutningen af 1944, det var på det tidspunkt den mindste sender/modtager der fandtes. Den går fra 32,00 Mhz til 38,00 Mhz, den vejer 1,6 kg uden den ekstra batterikasse. Sende effekten er 0,2 watt, rækkevidden er fra 1 – 4 km, afhængig af hvilken sender/modtager der blev kommunikeret med. Denne Dorette er blevet malet med grøn og mørkebrun maling, jeg vil restaurere den tilbage til oprindelig stand, den skal have den sandfarvede farve som fronten på radioen har nu.

 

dorette_front1.jpg 

 

dorette_side1.jpg

 

dorette_side2.jpg

 

 

 

 

Vb.K.(Fbg.bf) og Fbz.(bf) er et forlænger/intercom sæt til Torn. Fu.b1, Torn. Fu.c, Torn.Fu.f, og Torn. Fu.k. Sættet bruges f.eks i bunkers eller skyttegrave, hvor der er brug for at have sender/modtageren placeret et andet sted, f.eks højere, for at få bedre signal. Sættet består af en rulle med 50 meter kabel Vb.K.(Fbg.bf) og en boks Fbz.(Bf). Boksen forbindes med sender/modtager med det korte kabel, der kan monteres mikrofon og hovedtelefoner direkte til boksen, hvormed en funker(radiomand) kan betjene og bruge radioen normalt, forlængerkablet forbindes til boksen og kabelrullen placeres f.eks inde i en bunkes, til kabelrullen forbindes et telefonrør, hvormed fjernbrugeren kan snakke og lytte til radio sender/modtageren. Ved selve radioen kan funkeren med en omskifter på boksen, vælge om han selv skal sende/modtage, eller om det er fjernbrugeren der skal sende/modtage, det er også muligt i en tredje stilling på omskifteren at samtale imellem funker og fjernbruger.

 

Fbg1.jpg

 

Fbg2.jpg

 

 

 

 

 

 Gå til: Optisk udstyr